Tour de Pestújhely

Tour de Pestújhely

A Pestújhelyi Napok idei rendezvényének nyitánya volt a Szlipcsevics István Emlékverseny, ami a kerület egyik legnagyobb attrakciója, nem csak az induló gyerek duatlonversenyzők szép száma, hanem a kerékpározás népszerűsítése miatt is. Szokásainkkal ellentétben ezúttal azokat a képeket közöljük itt a legelején, amelyeket a versenyen készítettünk. 

Az óvodások kezdték a parádét, utánuk jöttek a nagyobbak, a sort az 5-8. osztályos nagyfiúk és lányok zárták. A verseny lelke, alapítója és mindenese Ruzicska Andrea (Szlipcsevics István válogatott országúti kerékpáros özvegye) mindenhol ott volt, segítőivel elképesztően precízen koordinálták a gyerekeket. Teljesen olyan volt, akár egy profi duatlonderbi. Íme. 

A nagyobbaknak már egészen komoly feladatokat kellett megoldaniuk. Három kilométer (!) biciklizés után következett a megerőltető futás, a célba érkezés után gyakori volt a sírás (a várt eredmény elmaradása és a fáradtság miatt), de a bajnoknak sohasem szabad könnyeznie. Talán nem érdektelen, hogy a nagyok között a 12 éves Vidovics Attila Levente aratott diadalt, aki élete első profi nyilatkozatát adta a célnál settenkedő Periszkópnak.  

A verseny végeztével eredményhirdetésre került sor. A hatodik helyezettől fölfelé gondosan elkészített oklevelet kaptak a gyerekek, az első három dobogóra állhatott, Németh Angéla polgármester akasztotta a nyakukba a csinos érmeket, a korosztályos győztes kupát is kiérdemelt. A szervezők irgalmatlanul komolyan vették az ifjú versenyzőket, tanítani kellene, amint pólóba öltöztetik a gyerekeket, és egy olyan világba vezetik be őket, amelyben a tisztességes helytállásért is elismerés jár. Képeink a díjátadásról.

Szlipcsevics István 2006-ban még részt vett az első óvodás kerékpárverseny szervezésében és lebonyolításában, halála után Ruzicska Andrea látja el a teendőket. Befejezésül neki szeretnénk kedveskedni egy 1975-ös újságcikk másolatával. A Heti Híradó (az Igazságügyi Minisztérium lapja) május 17-i számában jelent meg, egy régi-régi verseny eseményeit taglalja a cikkíró. A gyerekeknek pedig azt kívánjuk, amikor nyeregbe ülnek, úgy versenyezzenek, hogy legyenek méltók Szlipcsevics István emlékéhez. (PP,  Rab László, 2019. május 18.) 

Érzékletes beszámoló arról, amikor Szlipcsevics magára ötlhette a sárga trikót (Heti Híradó, 1975. május 17.)

 

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )