Páskomliget utca 6-8

Páskomliget utca 6-8

Most így néz ki

A helyzet nem egyszerű, de azért nem megoldhatatlan. Megújul az újpalotai vásárcsarnokkal szemközti kis terecske, ami ma nem is néz ki térnek, lévén, hogy többnyire parkolók vannak rajta, meg egy építményféle, plusz mögötte a Nyitott Ajtók közösségi épülete, bankok, üzletek, egyebek a lakótömb alatt a földszinti részeken. A háromszög alakú területen jó fél méterre emelkedik ki most valamiféle placc, valamikor régen virágyágyásnak indulhatott, mutatjuk, mi lett belőle ötven év alatt. 

Nem túl szívderítő látvány. Rossz a burkolat, a növények elhaltak, van olyan autó, melynek gazdáját nehéz volna kideríteni, hamisítatlan retró hangulatot áraszt a környék. Ennek megújításáról volt szó azon a lakossági fórumon, amelyet a Páskomliget utca 6-8. számú ház előtti tér rendezéséről tartottak. Itt volt Németh Angéla polgármester, Tóth Imre alpolgármester, a térmegújítást a képviselő-testületben kezdeményező Szilvágyi László, mellettük pedig a térség ügyeit képviselő Tóth Veronika és Vékási Sándor is. Helybéli érdeklődő is megjelent szép számmal, sorjáztak a hátborzongató történetek rendesen.

Benedekné Bagyinszky Márta városgazdálkodási főosztályvezető vezette fel a projektet, a cél az, mondta, hogy a kellemetlen környezetet jópofa burolatváltással felújítsák, a kicsiny térre pedig olyan növényeket telepítsenek, amelyek bírják a városi környezetet, a színükkel pedig feldobják a környéket. Padok is lesznek, egyszerű, élhető teret akarnak, olyat, ahová szívesen leül az ember – most ez nem így van. 

Nagyvárosi bögrecsárdák, meg sok minden más

Viszonylag egyszerű történet ez, ha a kicsiny tér elkészül, merthogy tavasszal megcsinálják, lehet továbbmenni, van még az 50 éves Újpalotán egynémely lokális beszögellés, amelyre ráfér a renoválás. 

Volt érdeklődő szép számmal

Messzire vezetne most annak taglalása, hogy miért tud tönkremenni az olyan városi szeglet, mint a Páskomliget utca 6-8. szám előtti háromszög alakú terület. Ezer oka lehet, amelyek közül csupán egy-kettő szerepelt a fórumon hangsúlyosan. Túl sok például a környékben a dohánybolt, említették a lakók, de azt már nem tették hozzá, hogy önmagában a dohánybolt nem volna akadálya a normális életnek, a gond az, hogy inkább afféle nagyvárosi bögrecsárdaként működnek. Helyben intézkedni velük kapcsolatban bajos, mert az állam osztogatta, de persze az italos ember, aki zajosabb a szokásosnál, már nem az államé. A “betört ablak elmélete” szerint ahol egy kupac csikk megjelenik a földön, ott megjelenik egy másik is. Egy felszólaló szerint a rendetlenség oka a kukák hiánya és a nyilvános vécé kihasználatlansága a túloldalon, a szintén lerobbant Vásárcsarnokban. Területet bekeríteni (azaz a pisilőktől elzárni) nem lehet, ami megint csak a 22-es csapdája.

Az idei év az újpalotai lakótelep építésének 50. évfordulója, minden bizonnyal el fognak szaporodni a városszociológiai megközelítések, többen a lakosság jövedelmi/iskolázottsági/életkori stb. sajátosságaival fogják majd magyarázni, hogy mitől ment tönkre a Páskomliget utca 6-8. szám előtti terület: kizárólagosan és önmagában nem lesz majd igaz egyik magasröptű elgondolás sem. Talán az indokoltnál erőteljesebb használat lenne a megoldás kulcsa, súgnánk félénken, ha bennünket kérdeznének. És a kilencedikről kidobált fazekakkal és kipöckölt csikkekkel, amivel a tönkremenetelt indokolni lehet, ezúttal nem próbálkoznánk. 

Rajta leszünk, végignézzük, mint a szellem, visszatérünk

Inkább azt lesz majd érdemes megnézni, mi történik a kutyapisi- és városiember-tűrő növények odatelepítése után.  Jó hír, hogy kisöprik onnan az autókat, ez mondjuk tényleg alapja annak, hogy az embernek kedve legyen sakkozni vagy kártyázni Újpalota szívében. A tervek között elsődleges, hogy egyszerű és élhető, hangulatos teret alakítsanak ki. Aminek a környékbeliek örülnek a legjobban. Meg mi, akik szeretjük – így, kissé lepukkanva is – ezt a jellemző újpalotai helyszínt. 

Követni fogjuk a munkálatokat, és azt is megnézzük, hosszú távon mi történik a Páskomliget 6-8 előtti téren. Vigyázat! Nem kizárólag a Répszolg vagy a rendőrség dolga lesz, hogy megőrizze a tisztaságot és a kellemes hangulatot. A polgármester se tud minden nap kétszer idejönni, hogy intézkedjen. Ahhoz, hogy valahol rend legyen, elsősorban azok tudják garantálni, akik ott, helyben élnek. Önérdekük is, hogy megoldják a problémáikat! Úgy fogunk segíteni, hogy rendszeresen írunk róla. (PP, Rab László, 2019. február 12.)

Képeink a lakossági fórumról:

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )