Engedünk a tizennyolcból

Engedünk a tizennyolcból

Betlehem a templomban

Kezdjük képekkel a 19-es évet, úgyis ez a mániánk. Nyitóképünk azt az állítást igyekszik cáfolni, hogy Újpalotán nehezebb szép képeket csinálni, mint Pestújhelyen vagy a szintén kertes Rákospalotán. Az újpalotai kép az idén ötvenéves (!) lakótelep centrumában, a piac előtt készült. Még azelőtt, hogy Tél tábornok beköszönt volna hozzánk, a tavalyi év végén, 27-én. Megnéztük akkor a Boldog Salkaházi Sára templomban a betlehemet, majd összecsomagoltunk, és elengedtük 18-at, menj Isten hírével!

No, azután jött a szilveszteri nagy robbantásos támadás, amihez képest az 500 kilométeres szélességben Európát visszafoglaló 2. Ukrán Front kutyafüle volt 1944-45 telén. Bősze Lajos barátunk, akivel a Csokonai internetező idősklubjában ismerkedtünk össze, elkészítette az év első kerületi fotóit, így, hang nélkül egészen impozánsnak tűnnek, de a kutyások nem örülnek nekik utólag sem. A kutyák pártján állunk különben, eszméletlen, mit kell kiállnia az ember legjobb barátjának. Mégsem kiáltunk radikális tiltásért, azt tettük a kutyákkal, amit tenni kellett. Sokan elaltatták őket arra a pár órára, mások beengedték a blökiket a bejáraton belülre, már ha kertben laknak. Abban bízva megyünk tovább, hogy mindenkinek szíve-joga durrogtatni, mi nem éreztünk rá olthatatlan vágyat, ott egye meg a fene az egészet petárdástul együtt.

Jártunk nemrég az újpalotai piacon is, a Periszkóp készítette az ottani fotókat, a zöldségek, gyümölcsök télen nagyon fontosak, de nem léptünk tovább érzéketlenül akkor sem, amikor a kolbászárusokkal találkoztunk. Alkalmazunk azért trükköt, elhelyeztünk a képek közt egy kakukktojást, ha valaki megmondja, hogy melyik az, s mit látunk rajta, bizisten vastagon megjutalmazzuk. A kérdés az, melyik az a kép, amelyet nem az újpalotai piacon készítettünk.

A végén aztán bele kellett törődnünk abban, hogy visszatért a tél. Bősze Lajos is beállt a sorba, és elkészítette a maga szép és érzékletes téli felvételeit. Elő lehet kapni a sufniból a hólapátot, jól jön az a kis mozgás mindenkinek. Itt aztán újra említést tennénk a kutyákról. Akik oly nagyon föl voltak háborodva (jogos volt) a szilveszteri durrogás miatt, azok azért ne követeljék, hogy havazás után vonuljon ki a “síkosságmentesítő” hatóság, hogy sóval teleszórassa a járdát és a fák tövét. A só nem tesz jót a növényeknek, és nem használ a kutyák tappancsának sem. Mindenkit arra kérünk, hogy ne sózzon. Szórjon ki faforgácsot, homokot, pernyét, aprókavicsot (amit tavasszal össze tud lapátolni), csak sót ne. Elvégre mégse Kartágóban élünk. 

Minden jót a Periszkóp követőinek a 2019-es évre! (PP, Rab László, 2019. január 5.)

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )