A koporsón nincsen zseb

A koporsón nincsen zseb

Harmincöt kilogramm húsból és 40 kiló káposztából készült a karácsonyi menü Újpalotán a Fő téren, ahol vasárnap a Rászorulókat Támogatók Egyesülete tartott ételosztást. Hosszú sorokban érkeztek az Egy tál étel címre keresztelt program résztvevői, akik a húsos káposzta mellé süteményeket és ajándékot is kaptak. A kis videóban, amelyet itt készítettünk, gyakran elhangzott a Boldog karácsonyt – talán ez volt legfontosabb azoknak a szegény embereknek, akiknek az is gond, hogy ételt szerezzenek az ünnepekre családjuknak és a gyerekeiknek. 

Németh Angéla polgármester, a RÁTE vezetője érdeklődésünkre elmondta, 300 adag ételt osztottak szét, és az, hogy már negyedik napja folyik a karitatív akció, és még mindig ilyen sokan elfogadják a meleg ételt, ambivalens érzéseket vált ki belőle. Jó, hogy meg tudják vendégelni a rászorulókat, de az is látszik, hogy milyen sokan vannak. 

Dübörög a gazdaság, egekben a jólét, gyarapszik az ország – jegyezték meg többen azok közül, akik részt vettek az ételosztó akció előkészítésében és lebonyolításában. Lehet, hogy máshol kivétel nélkül jól élnek az emberek, mint azt a kormányzati szereplők hangoztatni szokták, de a jelek szerint Újpalota mégiscsak a kivételek közé tartozik. Akinek ugyanis jól megy a sora, miért is állna be egy nappal karácsony előtt azért az egy tányér meleg ételért. 

Nyomor és harácsolás

– Iszonyatosak a különbségek – mondta egy ételosztó -, az egyik oldalon megállíthatatlan a gátlástalan harácsolás, a másikon növekszik az elviselhetetlen nyomor. Amiről azt mondják, valójában nincs is, jók a gazdasági mutatók, mindenkinek tapsikolni kellene emiatt. De hát tessék szétnézni, mi a valóság. Akik úgy gondolják, hogy most megszedik magukat, azt hiszik, ez a boldog pillanat örökké fog tartani. Azt gondolják a pénzről és a hatalomról, hogy az feljogosítja őket arra, hogy a botladozó és szerencsétlen sorsú sokaságról ítéletet mondjanak. Néha olyan érzésem van, nem veszik számításba, hogy az élet véges – mintha nem tudnák, hogy a koporsón nincsen zseb. 

A RÁTE immáron hetedik alkalommal vonult az utcára az üstjeivel, hogy karácsony előtt segítsen a rászorulókon. Az ételosztás arra is jó alkalom, hogy szembesüljünk azokkal a társadalmi problémákkal (munkanélküliség, hitelválság, gyerekszegénység, lecsúszás stb.), amelyek megoldása a propaganda eszközeivel nem lehetséges. (PP, Rab László, 2018. december 23.)

Képek az ételosztásról:

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )