Legyen ez az első gyertya

Legyen ez az első gyertya

Jótékonysági sütés-főzésre voltunk hivatalosak a 13. kerületben a fagyos december 2-án, az érdekes az volt, hogy a meghívót “hazai” vizekről, a 15. kerületből kaptuk. Beke Károly, a Polgármesteri Hivatal társadalmi kapcsolatok csoportvezetője invitált bennünket (mint 13. kerületi szülő), előzőleg annyit lehetett tudni, hogy újlipótvárosi szülők és barátaik kezdeményezéséről van szó.

Németh Angéla a levest kóstoló séf, Klaus társaságában

A cél a jótékonysági akcióval az volt, hogy segítsék a 13. kerületben gyermekeiket egyedül ápoló szülőket. Ezért többen úgy határoztak, hogy kerületi partnerkártyás támogatásukat felajánlják a nemes célra, mások készpénzadományokkal járulnak hozzá az előkészületekhez. Több mint százan lettek végül, akik az ötletgazda Beke úr kezdeményezését felkarolták. Az előzőleg összegyűjtött adományokból két nagy üst levest főztek, az adagokat (800 forintért tányéronként) kimérték, jutott belőle a környék hajléktalanjainak is.

A “sütés” azt jelentette, hogy lehetett otthonról hozni immáron kész süteményeket, palacsintát is, amelyeket szintén értékesítettek, de persze úgy, hogy aki vett belőlük, egy kicsiny dobozkába dobhatta érte az adományát.

Minestrone és sütőtökös ragu

A két üst egyikében fortyogott a minestrone leves, amely mögött Klaus, az osztrák séf tüsténkedett, s szép magyar tájszólással ösztökélte segítőit arra, hogy a petrezselymet és a brokkolit bőséggel szórják bele az ételbe. A 15. kerületi Rászorulókat Támogató Egyesület (RÁTE) szomszédünnepeken és jótékonysági főzéseken szocializálódott tagjai a főzőberendezéssel és a főzési tudománnyal segítettek, és a déli órákban megérkezett a RÁTE elnöke, Németh Angéla polgármester, aki a képek tanúsága szerint elégedetten konstatálta, hogy a rátések idegenlégiósként is megállják a helyület. Ellátogatott a Szent István parkba ezen a napon a 13. kerületi polgármester, Dr. Tóth József, és tiszteletét tette az eseményen Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő is. Részt vett az akcióban a Bagázs Közhasznú Egyesület, az újlipótvárosi Jókenyér Pékség pedig húsz kilogramm kenyérrel vette ki a részét az adakozásból.

A másik üstben sütőtökös csirkeragu főtt, sárgán kavargott a nagy hidegben a sűrű lé, mely aztán jól jött a délutáni közös éneklés előtti és utáni pillanatokban.

Azt azért jegyezzük meg, hogy a nap folyamán 600 ezer forint gyűlt össze, az újlipótvárosi szülők ennyivel tudtak hozzájárulni az otthonápolás gyötrelmes költségeihez a rászorultaknak.

Advent első vasárnapján történt mindez, az önkéntes csatlakozók a várakozás szép pillanatát kötötték össze az adakozásról vallott elgondolásaikkal, és ami még fontosabb: a tettükkel. Legyen akkor ez az esemény az első gyertya, amit érdemes meggyújtani a Karácsony előtti hetekben. Köszönet érte azoknak, akik kerületünkből képviseltették magukat a civil jótékonysági rendezvényen. (PP, Rab László, 2018. december 3.)

Képeink a jótékonységi sütés-főzésről itt:

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )