A telepesek pompás oldaláról

A telepesek pompás oldaláról

Nem kényeztetnek el bennünket a kerületi honlapok, vannak olyan iskolák és szervezetek, amelyek nem nagyon frissítik oldalaikat, és évekkel ezelőtti hírek szerepelnek rajtuk. Mások az online teret afféle hirdetőoszlopnak gondolják, aztán nagyot csalatkoznak.

Most egy olyan csoportra hívjuk fel a figyelmet, amelynek működtetői komolyan veszik azt, hogy egy közösség érdekében ténykednek, és be is tartják a modern kommunikáció szabályait, nem hagyják, hogy kialudjon a parázs, van fogalmuk a múltról, és a jelen problémáira is jól reflektálnak.
A Rákospalota MÁV-telep Facebook-csoport komolyan veszi önmagát, és komolyan veszi azokat is, akik követik.

Széchenyi utcai ház

Őket állítjuk példának mások számára. Valahogy így kell oldalt működtetni. Kevés technikai kütyü igénybe vételével, de mindenki számára könnyű elérhetőséggel.

Szó sincs arról, hogy a MÁV-telepesek a múltba révednének, noha nem hajlandók arról lemondani, hogy van hová vetni a tekintetüket. “A MÁV munkáslakótelepet kívánt építeni a főműhelyi alkalmazottai számára – olvasható bemutatkozásukban. – Az első építési ütem (1907-9 közötti kezdettel) a mai Rákos út – Szent Korona útja – Ozmán utca – Széchenyi út által körbezárt négyszögben zajlott, ahol 30 darab, egyenként négylakásos földszintes ház épült. Ma már egy sem látható közülük. (…)”

A legérdekesebb, hogy aki ezt a közösséget működteti, nem szeret kérkedni, nem azért bütyköli az oldalt, hogy mások előtt villogjon vele, az impresszumban erre vonatkozóan így fogalmaz: “Egy oldal a MÁV-telepről, mindenkinek, aki itt él, vagy csak meg akarja ismerni a telepet. Az oldal az önkormányzattól, a MÁV-telepiek Baráti Körétől, mindenféle pártoktól és más szervezetektől is független. Az oldal szerkesztője itt lakik a telepen, de kilétét nem kívánja nagydobra verni.”

Felettébb rokonszenves az is, ahogyan a moderátor megszabja a hozzászólások rendjét. “Kérlek, felesleges indulatokkal ne mérgezd az oldalt, köszönöm. Különösen nem kedveljük a pártpolitikát – itt nem vagyunk kíváncsiak a politikai nézeteidre, főleg, ha mocskos, gyalázkodó hangnemet használsz. Ezért azonnali kitiltás jár.”

Tiszta, világos beszéd, nem is találunk vidáman dagonyázó trollokat az oldal körül, nem legyeskednek itt a pártok sem, mert nem terem számukra túl sok babér.

Mivel foglalkozik ez az oldal?

Házakkal, emberekkel, látvánnyal, érzelmekkel, emlékekkel, s mindazzal, ami a MÁV-telepiek izgatja. Elhunyt nemrég a Jézus Szíve Templom szeretett és legendás papja, Vitai Attila (a 15. kerület díszpolgára), temetéséről és emlékéről érzékletesen számoltak be. Kiállítás nyílt a Rákospalotai Múzeumban, ezzel kapcsolatban egy fotót közöltek a tagok, az Istvántelki Főműhely tornacsarnokáról zajlott élénk vita. November 22-én közmeghallgatás volt a városházán, az oldal előzőleg azt kérte, mindenki mondja el, milyen témát, elintézendő ügyet lehetne felvetni a MÁV-teleppel kapcsolatban. A csoport tehát aktív közéleti szereplésre ösztönzi követőit. Máskor kikerül olyan fotó a Vasutasház utcai épületről, amelynek egyik ablakán még megvan az eredeti zsalugáter.

Egy ilyen oldal arra is alkalmas, hogy a tagok telefonnal frissen készített képeit közzétegye, így számoltak be november 9-én reggel arról, hogy ütközés történt a Körvasút soron. Kis dohogás is belefért, ami arra vonatkozott, hogy ezt bezzeg sokan megnézték, máskor jóval szerényebb az aktivitás. Új lámpatesteket szereltek fel a Szent Korona útján, véres bűncselekmény volt nyolcvan évvel ezelőtt a telepen, olvasható a 8 órai újság egykori címlapján – ilyeneket is bátran elő lehet venni, mert sokak érdeklődését felkeltheti.

Üdítő lehetőség nyilvános csoportokat létrehozni a világhálón, nem nagyon értjük, ezzel miért nem élnek mások is bátrabban. Sorra szűnnek meg az újságok, elfogy Európában a papír, nem marad más, csak az online, azt pedig mégiscsak ki lehetne aknázni.

A nyilvános beszédtől való visszahúzódás nem érvényes a nagy életet élő MÁV-telep közösségére. Sok mindent megtudhatunk róluk, közléseik pedig kiváncsivá teszik azokat is, akik kívülről esnek be a telepre.

Ezt tettük mi is, az oldalhoz gratulálunk. (PP, Rab László, 2018. november 30.)

 

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )