Sebesség, őrület

Sebesség, őrület

“Tisztelt Kerületi Lakosok! Hivatalunkhoz bejelentés érkezett, hogy a Pólus Center magasságában a Szentmihályi úton éjszakánként hetente 2-3 alkalommal dübörgő zaj zavarja meg az emberek pihenését. A panaszok nem új keletűek, ezért korábban már kértünk intézkedést a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányságtól. Sajnos az illegális gyorsulási versenyek nem szűntek meg. Dr. Lamperth Mónika jegyző asszony ezért Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányhoz fordult azt kérve tőle, tegyen hathatós intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben az emberek nyugodtan tudjanak pihenni és ne veszélyeztessék a közlekedőket. – Kértem, hogy a jogsértőket fogják el és megfelelő szankcióval gondoskodjanak arról, hogy kerületünk ezen részén a rend helyreálljon – zárta közleményét a jegyző.

Nem új keletű, olvasható a közleményben, ami azt jelenti, korábban és máshol is voltak vagy vannak ilyenek. Valóban. Nem teljesen új, de eléggé őrült divat az illegális gyorsulás, amit az amerikaiak találtak ki, és nálunk legelőször Budakeszi és Páty között rendeztek ilyet 1985-ben (!). Ha valaki nem járt volna arrafelé, egy súlyosan kanyargós, de azért mégse hegyi szakaszról van szó, igen erdősült területen. Ha ott valaki százötvennel végigrobog, és olyankor lép elő a fák közül egy szarvas, a sofőrnek és az állatnak is annyi. Tegyük hozzá, hogy a balesetek többségében a nézők közül kerülnek ki az áldozatok. Akik ma már legalább annyian vannak az illegális éjszakai meneteken, mint maguk a versenyzők. Minden bizonnyal ott áll a héttérben az illegális fogadás is, amelynek feltérképezésére a rendőrségnek nincs tachnikája. Részlet a Halálos iramban című filmből, mellyel a gyorsulási versenyeket megalapozták. 

A mai értelemben vett “profi” versenyek az ezredfordulón terjedtek el a fővárosban és az országban. Voltak versenyek a Műegyetem rakparton, de a rendőrség fekvőrendőröket helyeztetett ki, egy időben a Gyáli ipari park környékén is rendeztek ilyeneket, miként az M3 bevezető szakaszán a Shell benzinkút utáni részen is, nagyon népszerű volt a dolog a Hajógyári Szigeten és egy időben a Rákospalotai szemétégető mellett is. 

A Szentmihályi úti versenyek nem egyediek, többen jelezték, hogy “péntek esténként sötétedés után a Károlyi Sándoron is versenyeznek, majd átmennek Újpestre a Megyeri útra.” Nem újdonság, jegyezte meg a kommentelő, hónapok óta megy. – Ha csak saját magukat veszélyeztetik, engem nem zavarna, de a normálisan közlekedő autósokra is veszélyesek” – tette hozzá. 

– Aki tíz perc múlva nem megy el, fel lesz jelentve – hangzik a rejtélyes mondat ennek az illegális gyorsulási versenynek a dokumentatív felvételén, ami azért talányos. Fel is vetjük azt a következtetést, hogy ha valahol éveken át ilyen versenyeket lehet rendezni, méghozzá igen népes közönség előtt, ahhoz azért nagyfokú szervezőkészség is szükséges.

További kombinációkra nem ragadtatnánk magunkat. A lényeg, hogy a kerületben ne legyenek ilyenek. Ezt kezdeményezte most a jegyző. (PP, Rab László, 2018. július 15. képünk illusztráció)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )