Pestújhelyi ragaszkodások

Pestújhelyi ragaszkodások

Haladjunk sorjában, Pestújhelyen a közösségi házban huszonhatodik alkalommal rendeztek családi napot, valamivel többen voltak, mint az egykori Diáktanya vendégei, merthogy ez volt régebben a PEKH neve. Igaz, hogy ma is többnyire azok tették tiszteletüket a kissé kiépült régi iskolaépület udvarán, akiknek fontos, hogy találkozzanak ismerőseikkel, barátaikkal. 

Délelőtt rendezték az immár hagyományos Szlipcsevics István Emlékversenyt, aminek létrehozásában a nagyszerű sportoló özvegye, Ruzicska Andrea oroszlánrészt vállal. Azért az, hogy társaival és támogatóival pici gyermekek körében teszi népszerűvé a kerékpározást – és a futást, mert időközben duatlonná bővült az emlékderbi – egészen páratlan vállalkozás. Képeink a versenyen készültek.

Régi pestújhelyi napokról és hangulatokról kérdeztük ezután a kultúrháznak azért már valóban nem nevezhető műintézmény vezetőjét, Pintér Zsuzsánnát, őt is csak azért, mert épp megállt egy pillanatra. Közben tettünk egy kis kitérőt a bográcsok rengetegében. Megszoktuk, hogy a nagyvárosnak ebben a falusias hangulatokat árasztó, szuburbán övezetében a férfiak és a nők egyformán tudnak főzni, de ami ennél fontosabb, hogy szeretnek is főzni. Körben az udvaron végig kis közösségek múlatták az időt azzal, hogy fakanalakkal settenkedtek. Nem az evés lényeg, bár az sem elhanyagolható. Meg nem is a győzelem, melyről kis videónk tanúsága szerint a Cowboyok eledele csapat séfje, Sáfrányos Erika álmodni se mert. Mutatjuk. 

A gyerekek a biciklis futóverseny díjkiosztóján vettek részt az udvaron, amiről az a véleményünk, hogy valahogy így kell csinálni. Oklevél minden résztvevőnek, érem és díszes kupa a győzteseknek, mindez jelzi, hogy mennyire komolyan veszik a szervezők a jelentkezőket. Közben a háttérben a rézfúvós Brass Dance zenekar ismert filmslágereket játszott. A Nyolc és fél Nino Rota-féle dallamaira azért felkaptuk a fejünket, be is kapcsoltuk a kamerát. Íme. 

A nap hátralévő részében a játék mellett rengeteg idő maradt a barátkozásra, beszélgetésre, sörözgetésre. Örömmel láttuk, hogy milyen sokan vették a fáradságot, hogy megtekintsék az emeleten a pár utcával odább élő festő, Nagy Előd kiállítását. (Erről itt lehet megnézni egy rövid kis képsort). A művész feleségével és népes családjával személyesen is tiszteletét tette a verőfénnyel megjutalmazott családi napon, olyannyira, hogy már itt volt csecsemőkorú nyolcadik unokája is, akit – figyelem! – Elődnek kereszteltek a szülei. A kis Előd lehetett a legfiatalabb, aki részt vett a 26. alkalommal megrendezett családi nap forgatagában. 

Hogy mi lesz ezután, s főleg mi lesz huszonhat év múlva, jó kérdés. Éppen csak megválaszolni nem lehet. (PP, Rab László, 2018. május 27.)

Fotóink a Családi Nap eseményeiről itt láthatók. A képeket könnyű letölteni.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )