Amerikai képeslap

Amerikai képeslap

Kicsit irigykedünk most Beke Károlyra, akivel oly sokat lehet találkozni a Bocskai utcában Rákospalotán. Az önkormányzati kabinet társadalmi kapcsolatok csoportvezetője, aki megszállott futóként gyakran posztol budapesti képeket, most a világ túlsó feléről adott jelzést magáról. A képek most nem a Margitszigetről, nem is rákospalotai helyszínekről tudósítanak, Washingtonból, Chicagóból és New York-ból érkeztek. 

Anita Lopezzel, Lucas megye (Ohio) választott auditorával. Anita adózási ügyekkel is foglalkozik. Kifejlesztett egy teljesen nyilvános rendszert, amely teljesen átlátható. Így mindenki tudja, hogy a megye mire fordítja a befizetett adóját.

– Egy pályázatnak köszönhetően kerültem az Amerikai Külügyminisztérium Professional Fellowship-programjába, ami voltaképpen vezetőképző – felelte érdeklődésünkre “Mister” Beke. – Az alprogram, amiben részt veszek, a Kormányzás és társadalom címet viseli, célja a részvételi demokrácia erősítése, a kisebbségi csoportok felzárkóztatása. Képzéseket látogatok, és egy hónapot töltök Amerika egyik legnagyobb civil szervezeténél, a Center of Popular Democracynál, Washingtonban.

A tanulmányút során rákospalotai “emberünk” eddig Toledoban, Chicagoban és New York-ban járt. Különféle döntéshozókkal, polgármeseterekkel, képviselőkkel, civil szervezeti vezetőkkel találkozott, de azért szerencsére jutott idő kulturális programokra, múzeumlátogatásra is.

– Ma kezdtem Washington DC-ben – mondta Károly, és hozzátette, közösségszervezést, kommunikációt tanul, közben pedig azon van, hogy ellesse a jó példákat, figyelje az új, hatékony módszereket.

– Hasznos kapcsolatokat építek, amelyek mind a 15. kerületben, mind országosan jól használhatók, emellett azt tanulmányozom, mi arra a legjobb út, hogy a közösségek ügyei eljussanak a döntéshozókhoz – hangzott az amerikai út summája, melyről a csoportvezető urat gondosan kifaggatjuk, amint hazatér.

“Találkozás” egy régi ismerőssel: Martin Luther King egy 1965-ös bostoni békés tüntetés szervezőjeként (fotók: Beke Károly/Instagram)

Azt is megtudtuk tőle, hogy jó egy picit kiszakadni az itthoni közéleti nihilből. – Jó példákat láthatok, amiben az a legérdekesebb, hogy nem szabad feladni. De azért azt elmondhatom, hogy a család, a kisfiam viszont rettentően hiányzik, a feleségem egy valódi hős, hogy várandósan is vállalta a hat hét egyedüllétet a fiunkkal. Szeretek vándorolni, mindig is szerettem. Aki ismeri a múltam, tudja, hogy már eltöltöttem egy évet Amerikában, dolgoztam az EU intézményeinél is közel két évig. Szeretem a nemzetközi környezetet, ugyanakkor érdekes, hogy most kivételesen sokan azt kérdezik tőlem, hogy mégis mi a fene folyik Magyarországon. Próbálok rá túlzásoktól mentes, pontos válaszokat adni. 

A képeket köszönjük, jó utat és sok szerencsét kívánunk átmenetileg idegenbe “szakadt” hazánkfiának!

(PP, Rab László, 2018. április 28.)

További képek az utazás eddig helyszíneiről

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )