Mozgásba lendülnek a civilek

Mozgásba lendülnek a civilek

A civil szervezetek tartottak kerekasztal-megbeszélést a városházán. Az önkormányzat 10 millió forinttal támogatja a helyi szervezetek munkálkodását, kezdődik a pályázati szezon, azt kell megtanulni, hogyan kell megírni, benyújtani a pályázatokat, miként kell a számlákat kiállítani. A civilek minden segítséget megkapnak Pallos Judittól, a városházi civil referenstől, érdemes hozzá fordulni, ha valami nem világos.

A kerekasztalon mindenkit arra buzdítottak, hogy merjenek kérdezni, ha pedig támogatást kapnak, dokumentálják is az eseményeket. Az is szóba került, hogy ha egy-egy rendezvényt közpénzzel támogat a kerület, akkor annak legyen nyoma is, a szervezők tüntessék fel fegyelmezetten és szabályosan a kerületi logót, címert, mert ezzel eddig nem ment mindig minden rendben.

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy sűrűsödnek a civilek által szervezett események. Kezdjük Idussal, Március Idusával. Ünnepi műsort láthatunk a nemzeti Ünnepen a Pestújhelyi Közösségi Házban, megemlékezés lesz a Kossuth-szobornál (hó kizárva, ha esik az eső, akkor a Dózsa gimiben), ott lesz a Szilas az egy szál virágos megemlékezésen, a kerületi érdemérmeket a városházi díszteremben adják át. Tisztasági hétvége lesz március 10-11-én és 24-én szombaton, a Páskom parkban lesz az első bográcsos piknik, Rákospalota várossá nyilvánításának 95. évfordulóján pedig családos és kerékpáros helytörténeti vetélkedőre kerül sor. Lesz piknik a tóparton, száz éve ért véget az első világháború, májusban ünnepi különszámmal jelentkezik a Helyem Házam Palotám, készül a díszpolgárokról szóló könyv. A majális ezúttal nem a Szántóföld utcában, hanem a Budai II Stadion területén lesz, a főzőversenyt a Bányász parkban rendezik, Donji Kraljevecből érkezik a tűzoltózenekar, az esti tamtamról Korda György és Balázs Klári, illetve Gayer Bálint szvingzenekara gondoskodik. Dióhéjban ennyit előzetesként a tavasszal várható Ereszd el a hajamat-típusú rendezvényekről, amelyeken reményeink szerint a civilekkel is gyakran találkozhatunk.

Tudni kell még, hogy 15 szomszédünnep szervezésére van lehetőség, ezek méltán népszerű rendezvények, a lakóközösségek és baráti társaságok közterületen szervezett programjaira egyenként százezer forintot lehet kapni, az összeg május és október között hasznalható fel, ez a forrás független a civil pályázatoktól. 

Képeinkkel azokat a rendezvényeket idézzük föl, amelyek szervezésében a civilek is aktív szerepet vállaltak az elmúlt időszakban. Várjuk már nagyon, hogy a berozsdásodott bográcsokat újra leakasszák a polcról. A kutyákkal, a macskákkal és a vasútmodellesekkel is szívesen találkozunk. Immáron jól ismerjük egymást. Hajrá civilek. (PP, 2018. március 7. Rab László)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )