Az eltűnt cukrászda és a két parafadugó

Az eltűnt cukrászda és a két parafadugó

Mintha a zúgó szélvihar kapta volna föl, úgy tűnt el a cukrászda az Újpalotai Közösségi Ház és az áruház közötti területről a Fő téren. Decemberben még megvolt, aztán huss. Nemrég már csak a hűlt helyét találtuk. Mutatjuk, hogy milyen volt. Többször poénkodtunk a tetején virító betűk hiányáról. Ukrászda volt, nem is cuki. De ez most már a múló idő homályába vész. 

Ilyen volt

Mi is azt írjuk ide, hogy ilyen volt. De rögtön hozzátesszük, hogy ilyen lett. Készítettünk egy felvételt, most így néz ki a terep.

Ilyen lett

Miért tűnt el a cuki? Csak sejtéseink lehetnek. Nem volt különben az a műintézmény, melynek eltűnése alaposan felkavarta volna az újpalotai közhangulatot. Ahhoz, hogy a helybéliek jobban ragaszkodjanak hozzá, több kókusztekercset és mézes zserbót kellett volna készíteni. És talán annak is meg lehetett volna keresni a módját, hogy mielőtt a kedves vendég letelepszik, elmehessen a mosdóba. Ezzel a cukrászdások vajmi keveset törődtek. Aki vécére akart menni, átküldték a közösségi házba. Mindezt nem azért meséljük el, hogy haló porában gyalázzuk a cukit, épp csak megemlítjük. Miként azt is, hogy a hiányos feliratot egy egész éven át nem sikerült kijavítani. Nem azért, mert ettől jobb lett volna a franciakrémes. Eltűrték. Jó az úgy is. 

Egyvalamiben azért mégiscsak csúcstartó volt a különös formájú cukrászda, melynek üzemeltetői nem maradtak munka nélkül, szétszóródtak a kerületben. Majdnem húsz éven át építési engedély nélkül állt a kóceráj, ami azért lehet fura, mert működési engedélye viszont végig volt. Ami azt jelenti, hogy egy elvileg “felépítetlen” cukrászda árulta majd két évtizeden át Újpalota szívében a fagylaltot, de most hirtelen fölkapta a szél. 

Hogy mi lesz a helyén, nem tudni. Arra mondjuk mérget mernénk venni, hogy cukrászda itt most jó darabig nem lesz.

Találmány a szélvédőn

Láttunk mást is, amikor a cukrászda hűlt helyét lefotóztuk. Egy parkoló autós (picinke kocsi, mintha hölgy lenne a tulaj) leleményes megoldására kaptuk fel a fejünket nem messze a cukrászda húlt helyétől. A parafadugókat a szélvédőlapátok alá állították, emiatt a lapát kiemelkedett, és a reggeli induláskor nem ragadt oda az üveghez a nagy hidegben. A találmány lenyúgözött bennünket, mindenképp követésre méltónak ítéltük. Rohantunk is a boltba rögvest parafadugókért. Másoknak is javasoljuk. A nép egyszerű gyermekének találmányáról van szó, amellyel mozdulatokat lehet megspórolni. Gratulálunk! (PP, Rab László, 2018. február 26.) 

Szemléltetjük, hogy miről beszélünk.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )