Kerületünkben járt a veszedelmes gasztroblogger

Kerületünkben járt a veszedelmes gasztroblogger

És hogy itt járt, annak nyoma is van, mert kíméletlen őszinteséggel megírta élményeit. De miközben leette magát a sárga földig, nem feledkezett meg a szakszerűségről. Pontról pontra ellenőriztünk mindent, minden úgy van, ahogy mondta. 
 
A Pléhcsárdában járt, amit Bádog Gundelként emleget, és így vezette fel a mondandóját: “Itt a munkásosztály tényleg a Paradicsomba megy.” Azt azért tegyük hozzá, hogy járt már itt korábban Anthony Bourdain, az amerikai sztárszakács is, akinek A konyhafőnök vallomásai címmel magyarul is megjelent a könyve. Bourdain évekkel ezelőtt a Hentesnél enni-mozgalom vezéralakjával, Máté Dugó Dániellel járt Bábel István talponállójában, és nagy élvezettel falta a velős-májas palacsintát. Mutatjuk, mert ennek is megmaradt a nyoma, a CNN követte el.

 De hogy került ide? Már a blogger, Rézi bácsi.
 
Hát úgy, hogy előzőleg pájsliról álmodott. “Két kerekded szalvétagombóc locspocsolt a szalontüdő édes-savanyú mártásában, és Rézi bácsi álmodó lelkét elöntötte a desztillált boldogság. Aztán felébredt és majd’ megdöglött egy kis pájsliért” – ezt tudta írni ez a középkori lakomákról és örökké belsőségekről fantáziálgató, olykor azért bizonyára éhes író. Akit végül ez a pájslivágy sodort szűkebb pátriánkba, Rákospalotára. De pechünkre még ezt is jól írta, noha igyekeztünk fülön csípni, hiszen a Bádog Gundelnek helyet adó Kolozsvár utcai kispiac mindössze egy utcasarokra van Pestújhelytől. De nem hibázta el! Még ezt sem.
 
“Természetesen szalontüdőt kérünk – írja Rézi bácsi. – Meg egy kis vadast. Ezért 2500 forintot fizetünk. Máris van tehát négy óriási zsemlyegombócunk. Kettő a tüdőhöz, kettő a vadashoz. Egy kisebb falunapra elég volna csak a gombócmennyiség, akkorák, mint Muhammad Ali ökle.”
 
Aztán pedig rendre Krúdyt idéz, ami eleve gyanússá teszi ezt a mi Rézi bácsinkat. Honnan ismeri ez a jóember ennyire minden belsőségek legnagyobb magyar kínvallatóját, de olyan filológiai mélységekben, hogy az ember torkán megakad a szalontüdő. Álljon itt igazolásul egy újabb részlet.
 
 “A hosszú laskánál bizony apróbbra van vágva, és – ami nagyon fontos – a légcsövek és hörgők precízen el vannak távolítva, ez ugyanis teljesen el tudja cseszni a pájsli élvezeti értékét, mikor az ember köpködi, nyiszálja, tányér szélére száműzi a hörgőt. Persze citromkarika nincs, viszont van csészealjon erős porpaprika, erre ráuszulunk. Egy púpos ikeás mélytányérnyi adag a tüdőnk, szinte túlcsordul, mint szívben az érzelem – tulajdonképpen kétszemélyes porció és csudafinom.”
 
Bábel úr büféjében megfordult Kovács István, az “ismert” berlini riporter is az óriás mikrofonjával. Ezt tesszük most ide pihentetőül, Rézimentes betétként. 

 Már épp távozni akart a Bádog Gundelből (a Rézi), amikor megakad a szeme egy óriási tepsi máglyarakáson; itt aztán elszabadul a pokol, naná hogy a veszedelmes gasztroblogger nem tud neki ellenállni. És az egekbe meneszti a talponálló személyzetét. 
 
Na most arra a kérdésre, hogy valójában kicsoda lenne Rézi bácsi, nem tudunk pontos választ adni, noha sejtésünk volt már rögtön a legelején, hiszen nem sokkal a teszt előtt (melynek során 3 ezer forintból kell a titkos kóstolónak beennie, beinnia) sikerült belekukkantanunk Cserna Szabó András 77 magyar pacal című opuszába, melyről – különös tekintettel a történeti következtetésekre és a források széles skálájára – csak azt tudjuk mondani, mint mikor valami nagyon finomat eszünk (és cuppantunk!): zseniális! És akkor egy pillanatra, Rézi bácsi szalontüdős tesztjét olvasva arra kezdtünk gyanakodni, nem bújt-e ez a nagyon rafinált magyar író (aki a Rózsa Sándor világáról szóló Sömmivel bátorkodott előállni évekkel ezelőtt) Rézi bácsi bőrébe; de amikor személyesen rákérdeztünk, azt mondta, hogy nem. (Itt hallható a rákérdezés!)
 
És máris elkezdett beszélni arról, hogy ha ő lenne Rézi bácsi, ezt meg azt csinálná. 
 
Például írna, amihez azért (valljuk be fájdalmasan) nagyon ért. A teljes szöveg, amelyet Rézi bácsi a Pléhcsárdáról hagyott hátra, a 24.hu oldalán érhető el, ott tanyázik ez a gasztroblogger, aki a jelek szerint jól belenézett a rákospalotai húsosfazékba. (PP, Rab László, 2018. január 17., a nyitóképet a 24.hu-tól kölcsönöztük, a Pléhcsárda honlapja itt érhető el) 
 
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    […] kerületi látványosságról, amikor is Rézi bácsi, a rejtélyes gasztroblogger idelátogatott. Itt olvasható el, amit akkor írtunk. (PP, Rab László, 2019. november […]

  • Disqus ( )