Régi és új diákvezetők a GYIÖK-ben

Régi és új diákvezetők a GYIÖK-ben

Újraválasztották a fiatalok Mihály Gergőt, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat polgármesterét. Az érettségi előtt álló fiatalembernek ez már a harmadik ciklusa. Gergőt nagy többséggel “emelték pajzsra”, de belépett a diákvezetők sorába a Hartyán iskola végzős tanulója, Gábor Balázs is, aki új alpolgármesterként lépett színre. A bernecebaráti táborban találkoztunk a nyáron az aszódi középiskolással, Gál Viviennel, ő lett a GYIÖK médiabizottságának egyik felelőse. A választás után beszélgettünk a diákönkormányzat vezetőivel, mutatjuk.

A GYIÖK munkájában jelenleg 21 fiatal vesz részt önkéntes alapon, a „nagy” önkormányzat tanácskozási joggal hívja meg őket, amikor ifjúsági ügyekkel kapcsolatos ügyek szerepelnek a terítéken. Ilyenek lehetnek az oktatási kérdések, a játszóterek, a fiatalok rendezvényei (mint az Ififeszt, a bernecei tábor vagy a Kikötő programjai), de találkozhattunk velük nemrég a kábítószer-megelőzés konferenciáján is.

– Fejlődünk – fogalmazott az újrázó polgármester, aki azt hangsúlyozta, csak olyan ügyekben vesznek részt, amelyekben jól érzik magukat, nem szeretnék, ha valamit kényszerből kellene felvállalniuk. – Jól működik nálunk a demokrácia, akkor lépünk vagy cselekszünk, ha a többség igent mond rá. Ha valaki nem szereti az állatokat, nem kell részt vennie állatos rendezvényeken. Szeretjük a gyerekek jelenlétét, és az a célunk, hogy a fiatalok aktívabbak legyenek, ha róluk van szó. Miközben tudjuk azt is, hogy nem mindenki egyforma.

Hogy a felnőtt politikusok mennyire veszik komolyan a gyermekönkormányzatot, az változó. A többség nem a gyerekek játékát látja benne, amit a GYIÖK-ben méltányolnak. A diákközösségnek az lehet tagja, aki vagy itt lakik a kerületben, vagy ide jár iskolába. De mint a „beiktatás” utáni beszélgetésen elhangzott, ez alól is lehet kivétel. – Még soha nem küldtünk el senkit, nem vagyunk mi zárt klub, a tagság dönt minden felvételről – mondta Mihály Gergő.

– Február óta vagyok GYIÖK-tag – mondta a választás utáni találkozóra érkező Gulyás Gergely, a László Gyula gimi szintén végzős diákja, aki örömmel vett részt a rendezvények lebonyolításában, jól érezte magát a bernecei táborban, és azért a gyergyószentmiklósi képzés sem volt számára túlságosan kényelmetlen. Hogy a padcipelésen és a tábori élet megszervezésén túl vannak a GYIÖK-ben felhőtlen és önfeledt pillanatok is, magunk is tanúsíthatjuk. Videocsatornánkon számos alkalommal feltűntek a kerületi fiatalok különféle szerepkörökben. Ezek közül azt a jelenetet választottuk ki, amikor hippik voltak egy retró divatbemutatón. Jó munkát az új ciklusban mindnyájuknak! (PP, Rab László, 2017. december 5.)

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )