Pörgős Ififeszt a Kontyfában

Pörgős Ififeszt a Kontyfában

Kicsit megpörgette az életet a Kontyfa Iskolában a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat. A máskor is mozgékony és aktív fiatalok a 12 és 18 év közötti diákok összebarátkoztatását tűzték ki célul, ami fényesen sikerült.

– Kicsit meg szeretnénk mozgatni a kerületi ifjúságot – foglalta össze a lényeget Mihály Gergő polgármester, aztán elrohant, mert kezdődött a tőzsdejáték, minden részletre oda kellett figyelni. Az első alkalommal rendezett Ififeszt-re 2-300 gyereket vártak, a nyitottságáról ismert Kontyfa Iskolából mindjárt az elején jó százan vettek részt a programokban, de jöttek nagyobb leányok és fiúk a középiskolákból is. Ismerős “lászlógyulásokat” és “kínaiakat” köszönthettünk a szervezők körében, akikkel a nyár folyamán a bernecebaráti táborban sikerült összeismerkedni. Mások a Koma Bázis környékéről keveredtek ide, csupa ismerős arc, jó ezeket az állandóan mosolygó, kedves GYIÖK-ösöket látni. Akik láthatóan élvezik az együttlétet, és amit csinálnak, abban sincs semmi kötelező ízű megfelelni akarás.

A gyerekek jókora zajt csaptak, a sikongatás és az állandó hömpölygés a kora délutáni órákra felbolydult méhkassá változtatta a Kontyfa auláját, a széleken elhelyezett asztaloknál drogprevenciós beszélgetések zajlottak, a színpadon két tanár úr gitározott, az udvaron meg a tornateremben fékeveszett ugrándozás vette kezdetét. Közben készültek a szelfik meg a csoportképek, jött a tévé, fogyott a zsíros kenyér meg a sárgarépa, teljesen olyan volt az egész, akár egy igazi fesztiválon.

A legszebb mégis az volt, hogy nem bonyolították túl, a verseny- és műsorszámok a diákok igényeihez igazodtak, nem volt ez a nap “agyontanározva”. Ami – valljuk be őszintén – olykor egy kis levegővételhez juttatná ezeket a mi agyonszabályozott iskoláinkat.

A GYIÖK-ösök azt is elmondták, akkor jó az, amit kitaláltak, ha elérik, hogy az iskolák ne “klikkeskedjenek”, ami itt furamód nem a fenntartóra vonatkozott, hanem arra, hogy az iskolák ne különüljenek el egymástól, tudjanak a másikról, halljanak mások sikereiről, értsék meg egymás kudarcait, egyáltalán: a diákok járjanak át egymáshoz, találkozzanak.

Ezt akarják, ami azért annyira nem bonyolult. Minden évben megrendezik a kis diákfesztivált. Minden alkalommal más iskola lesz a házigazda. Végül is így születik a hagyomány. Nem széttartó dolgokkal kell foglalkozni, hanem olyanokkal, amihez sokaknak közük lehet.

A szórakoztató programok közé ügyesen és mindenféle didaktikus görcs nélkül becsempészték az okosságokat. Itt volt a Mufti (a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája), egy csinos rendőrhölgy a rabosításról beszélt az érdeklődőknek, az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ gyermekjogi kérdőívvel érkezett. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Drogprevenciós Alapítvány is kihasználta az alkalmat, hogy találkozhasson a fiatalokkal, képviseltette magát a diákrendezvényen a Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget és a Felelős Szülők Iskolája. Délután Jocó bácsi (Balatoni József) is színre lépett, jöttek a karatésok és a zumbások, beugrott egy körre a Szilas Néptáncegyüttes, sok volt a zene és a játék, nem nagyon lehetett unatkozni.

A gyerekek fotóink tanúsága szerint igen jól érezték magukat. Úgyhogy Ififesztre fel, bátran lehet folytatni. És nyugodtan beszállhat később az is, aki most még félrehúzódott. (PP, 2017. szeptember 15.)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar

    […] A pénteki parádéról a kitolt periszkópot (azaz a videós bejegyzésünket) itt találjátok.  […]

  • comment-avatar

    […] első alkalommal megrendezett Ififeszt történéseiről itt számoltunk be. Jó nézegetést […]

  • Disqus ( )