Így gondozd az időseidet

Így gondozd az időseidet

Az idősekről voltaképpen azért (is) gondoskodunk, mert felvillan képzeletünkben a jövő. Azt az időszakot látjuk magunk előtt, amikor magunk is gondoskodásra szorulunk.

Vannak, akik kevesebbet gondolnak így vagy úgy elérhető saját öregkorukra, mások aggodalommal eltelve várják az évek múlását, nem vagyunk egyformák.

Lesz közülünk olyan, akinek a jó szó, másoknak egy tál étel fog hiányozni, amikor odakerülünk. Az idősek legfőbb gondja a modern világban a meg nem értés és a közöny. Nem mondhatjuk, hogy a korábbi időszakokban rózsásabb lett volna a helyzet, millió emlékünk van olyan öreg családtagjainkról, akikkel nem volt könnyű a közös együttélés. Amikor nemrég Horváth Szilveszter bemutatta az Alzheimer-kórról szóló szubjektív könyvét a kerületben, indulatos és kemény szavakkal számolt be arról, mennyire elfogyott az energiája az édesanyja gondozása közben. Jellemző módon a legnehezebb periódusokat a Bevezetés a bolondok házába alcímmel jellemezte.

Ami jelzi, hogy azt is nagyon megviseli idős hozzátartozója ápolása, segítése, aki pedig gyermeki kötelességének tesz eleget. Többen be tudunk arról számolni, hogy a türelmünkkel van a legtöbb baj.

Tegyünk rá kísérletet, önmagunk vizsgáztatására. Hallgassuk idős hozzátartozóinkat, és figyeljük közben önmagunkat. Hogyan reagálunk a jóval lassabb logikai következtetésekre, mit teszünk, ha negyvenedszer halljuk ugyanazt a történetet az ötvenes-hatvanas évtizedből? Mit mondunk, amikor ezt már végképp nem akarjuk meghallgatni újra? Csöndben megfogjuk a mama kezét, és azt mondjuk, ez nagyon érdekes, tessék még többet mesélni? Vagy kifakadunk, és magunkból kikelve ordítunk: Ne, nagyon kérem, ne mondja el ugyanazt még százszor!

A profi gondozók hozzá vannak szokva az ilyen és az ennél jóval cifrább helyzetekhez is, nekünk még trenírozni kell magunkat.

A Területi Gondozás Szolgálat kérésének teszünk eleget akkor, amikor az idősgondozás fontosságára a plakátok közlésével felhívjuk a figyelmet. A saját nyugodt, boldog és aktív öregkorunkban reménykedünk mindnyájan. A plakátokon minden fontos információ és elérhetőség megtalálható.

(A képek kattintással kinagyítódnak, a bezárás a kép jobb oldalán lévő x-szel lehetséges.)

Lelkiismeretes idősgondozást és sok türelmet kívánunk mindenkinek! (PP)

 

Sportolt a nagyi című közleményünk itt érhető el.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )