Őszinte jelenetek a betépésről

Vadidegen emberek összezárva egy kísérletben. Mindannyian találkoztak már a droggal. A kérdés, hogy szembe merünk-e nézni a legdurvább titkaikkal?

A Kísérlet bemutatóján jártunk, pompás színészekkel ismerkedtünk meg. A fiatalok vérbő nyelven beszélnek a droggal való együttlétükről, keresik önmagukat, és arra törekednek, hogy a teljesen zárt térből kitörjenek, de hát ez nem olyan egyszerű.

A fiúk és lányok ügyesen megkomponált karakterek. Itt van köztük a minden kérdésre logikus választ kereső Professzor, a bezártságát vad érzelmi kitörésekkel kompenzáló Vagány csávó, az elvarázsolt lelkű Extrém csaj, és a Képzelgő tini. A Távoli idegen, aki szétszabdalt filozófiai szövegekkel kínozza a drog világába bezárt személyiségeket, jól jelképezi a belső tér és a külső világ lehetetlen egymásra találását.

Hogy született a Kísérlet?

– Négy hónap kellett hozzá – felelte érdeklődésünkre a darab rendezője és egyik írója, Zrínyi Gál Vince. – Felmértük, hogy a fiatalok vállalják-e azokat a történeteket, amelyeket a titokszobában elmeséltek. A drog témáját videointerjúkkal jártuk körül, beszélniük kellett, jeleneteket, eseteket idéztek fel. Olyanokat, amelyeket nem mindenhol mondtak volna el. Utána a stáb a leghidegebb téli napokon elhúzódott Nagybörzsönybe egy hétre, megnéztük a felvételeket, beszállt a munkába Kubiszyn Viktor író, aki könyveket készített a drogról, ismeri a szlenget, bejáratos a börtönök világába. A kiválasztott jeleneteket kezdtük próbálni, és egyszer csak összeállt ez a felszabadító történet. Amíg lesz néző, játszani fogjuk, jönnek iskolák és más csoportok is. A Kísérletet alternatív prevenciónak szánjuk.

Nagyon tetszett az előadás a KOMA Bázis színházában. Mindig azt kutatjuk, milyenek a gyerekeink, mit akarnak, hogyan gondolkodnak a fiatalok. Ha a Kísérlet szereplői nem is léphettek ki a zárt térből, nekünk egy résnyire kinyílt az ajtó, és bepillantást nyerhettünk ebbe a hallatlanul eredeti nyelvű őszinte közegbe. Sok szülőnek javaslom, jöjjön a Koma Bázis színházába, nézze meg, hogyan játszanak a fiatalok ebben a manírok nélküli, dokumentarista színeket az amatőr színházi ízekkel keverő valódi közösségi kísérletben. A bemutató után készült kis videókkal azt jelezzük, hogy a színészek mennyire élvezték a közös játékot.

Zajdi (Zajdáczki Christopher), Magyar Réka, Polyák Petra vagy Márton Bence gyakran megkérdezte a darabbeli párbeszédekben, hogy “Vágjátok?”

Azt hiszem, vágjuk. (Rab László)

+ Azt, hogy a színészek hogyan keveredtek a darabba, megtudhatjátok a KOMA Bázis oldalán. (PP)

Az előadás a Szenvedélyes nap drogprevenciós programjában is helyet kapott.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (4)
  • comment-avatar

    […] Bence a Koma Bázis színházi előadásán került látókörünkbe, a Kísérlet című, drogról és fiatalokról szóló darab egyik szerepét alakította igen szemléletesen. […]

  • comment-avatar

    […] Bence, akivel a Koma Bázis Kísérlet című előadása után ismerkedtünk össze, és meghallgathattuk nemzedéki elgondolásait a […]

  • comment-avatar

    […] A Kísérletről itt írtunk: Őszinte jelenetek a betépésről. […]

  • comment-avatar

    […] kérdezzük: hányan látták azok közül, akik választ keresnek az otthoni problémáikra? (Őszinte jelenetek a betépésről címmel itt írtunk az […]

  • Disqus (0 )