Sasék útja Liverpoolba

Sasék útja Liverpoolba

Sas József a családjával a Sódergödör városrész lakója volt, felesége, Schleisz Gizella szüleinél, a Régi tér 5. szám alatt lakott, géplakatosként a vasútnál dolgozott.

A Sódergödör utcai ház

Hétéves lányával és ötéves fiával az 1956-os forradalom leverése után kényszerült arra, hogy elhagyja az országot. Messzire jutott, Liverpoolban telepedett le, élete végéig egy vasúti tartálykocsik javításával foglalkozó cégnél dolgozott.

Sas József életéről, menekülése körülményeiről Varga István számolt be a Helyem Házam Palotám helytörténeti értesítő novemberi számában. A szerző az oroszok ellen fegyverrel harcoló lakatosmester leányát, Gizelle Tilley-t interjúvolta.

A családtörténet jól visszaadja, hogyan sodródtak a forradalom forgatagába az egyszerű munkásemberek. “Édesapám tagja volt egy csoportnak – mondta Gizella Tilley -, amelyik minden este összegyűlt, és puskákkal, pisztolyokkal az oroszokra vadászott, mint a mesterlövészek… a fegyverek az árnyékszékben voltak elrejtve… egy éjjel az ablakon kinézve édesapámat puskával a kezében láttam.”

“Egy hétig gyalogoltunk, bujkáltunk – mondja a szemléletes beszámolóban az interjúalany, amiben az az érdekes, hogy szigorúan a konkrét eseményekre koncentrál, ettől rendkívül hiteles. – Nem volt élelmünk, bőrig áztunk, majd megfagytunk, nappal elhagyott pajtákban bujkáltunk, éjszaka vonatsínek mentén haladtunk, és ha jött egy vonat, a hóban kellett elbújnunk.”

A határhoz közeledve a menekülő csoport vezetője elfutott, a katonákat viszont le lehetett fizetni, Sasék így jutottak át Ausztriába. Később pedig rövid manchesteri kitérő után Liverpoolba.

A családapa hosszas unszolásra tért csak vissza látogatóba Magyarországra (mint sokan mások, félt a retorziótól).

Erre 1992-ben került sor. A már nyugdíjas járműjavítós munkás egy hetet töltött Pesten, sorra járta a palotai unokatestvéreket, később a 60. házassági évfordulóját a katolikus nagytemplomban ünnepelte.

Felesége 2011-ben, Sas József 2014-ben hunyt el. (PP, 2017. február 20.)

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )