Kenyér vagy wifi?

Rocker mamának nevezi magát, kedélyes asszony, aki nem szokott ellenállni a forró hangulatú Fő téri buliknak. – Ott szoktam csápolni az első sorban – vallja magáról Matkovszky Józsefné, más néven Erzsike. Portré arról az asszonyról, aki kedveli az ismerkedési oldalakat, és akkor sem esik kétségbe, ha csetelni kell a Facebookon.

Az újpalotai hölgy lakott már mindenfelé a városban, élt a 8., a 9. kerületben meg Csepelen is, mégis itt érzi a legjobban magát, mert Újpalotán laknak a barátok. Tizenöt éve él egy második emeleti lakásban, a 66 négyzetméteren három szobája van, kettő plusz egy, teszi hozzá, nem éppen a legolcsóbb, mert több mint 85 ezer forintot kell fizetni a rezsire. Ez úgy jön ki, hogy több mint húszezer a fűtésátalány, tízet szurkol le a villanyért, 3200-at fizet a gázért. A közös költség 22 ezer forint, ebben a szemétszállítás és a víz is benne van.

– Ha még hozzáveszem, hogy 55 ezret fizetek az albérletre, elmondhatom, hogy gazdag nyugdíjas vagyok – ecseteli az internetről tájékozódó nagymama, aki azt is elárulja, mindenféle zagyvaságot nem nézeget a gépén és a telefonján. Mert azon is van internet, ő sem akar kimaradni a telefonnyomkodásból.  Amikor azt kérdezzük, mit csinál, ha “elromlik” a gép, azt feleli, nem esik kétségbe, az unokái már megtanították rá, hogy olyankor a legegyszerűbb, ha kihúzza a dugót a falból. Így csinálja ezt az egész világon mindenki, nem kell mindig mindent megérteni abból, ami körülvesz bennünket.

Kenyér vagy wifi? – ez itt a kérdés

Amikor arról beszélünk, mi a fontosabb, a kenyér-e vagy a wifi, az asszony felnevet: nem szabad ennyire eltúlozni a dolgot, van kenyere, a kevésből is megél. A hálóért havi 2500 forintot fizet, ennyit azért nyugodt szívvel megengedhet magának. Mi az a fűtés költségeihez képest!

– Annyira persze nem vagyok beleszerelmesedve, hogy állandóan gép előtt üljek – mondja a 63 éves hölgy, akinek hét unokája van, a legkisebb egyéves, van mit csinálnia, ha éppen nem csetelget a barátnőivel. – A személyes találkozást semmi sem pótolja az életben.

Legyen akkor Nagyicset!

– Az unokáim élvezik, hogy haladok a korral – mondja Matkovszky Józsefné, és hozzáteszi, azért ma már nincs semmi különös abban, ha a nyugdíjasok internetet használnak.

Azzal búcsúztunk tőle Újpalotán, hogy róla nevezzük blogfelületünk azon rovatát, amelyben a generációk közti kapcsolat ezer ágát fogjuk boncolgatni. Ha csetel a nagyi – ezt szokták mondani az unokák -, legyen a rovat neve: Nagyicset!

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )